Удобство или сигурност?

   

В света на информацията темата за сигурността е от първостепенна важност. Една от най-лесните и най-често използваните системи за сигурност представлява задаването на достъп чрез използването на двойката потребител – парола.

Съществуват много системи за създаване на паролите, но основният проблем е на какво да се спрете. Дали сигурността е от съществено значение или удобството на употреба е за предпочитане.

Удобство на употреба

Удобство

Удобството на употреба на една парола представлява колко лесно човек може да я запомни. Такива пароли са “1234”, “12345678”, ЕГН, рождена дата и др. Не случайно това са едни от най-използваните пароли според статистиката.

За съжаление много от тези пароли са лесни за разгадаване чрез проба или опознаване на собственика. Ако знаеш, че любимото куче се казва Шаро, то вероятността това да е паролата за електронното банкиране е доста голяма.

Сигурност на паролите

Сигурните пароли представляват поредица от символи, които не могат да бъдат определени от знанията за навиците и предпочитанията на техният ползвател. Те задължително включват цифри и специални символи и не произлизат от думи.По правило те са и по-дълги.

Пример за такива пароли са:

“7dxH@sd8

87sUIKH@ok)0

Голяма част от сайтовете не приемат пароли с по-ниска от зададена степен на сложност или имат изисквания за символите в паролата. Например минимум една цифра, една голяма буква и т.н.

Заключение

Изборът на парола не е лесен. От една страна седи удобството на употребата ѝ което ви позволява да запомните по-лесно паролата. От друга страна е нейната сигурност.

Човек трябва да балансира между тези две крайности, за да избере правилната парола.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *